Rólunk írták

1990-es cikkek 1990. szeptember 26. 1990-09-26 Kelet-Magyarország

1990-es cikkek 1990. szeptember 26. - Kelet-Magyarország Tanuljunk újraéleszteni Konferenciát rendez a Szívalapítvány A Magyar Szívalapítvány szeptember 24. és 29, között amerikai és kanadai szakemberek részvételével továbbképzõ konferencia-sorozatot rendez ?Az akut kardiológiai ellátás amerikai gyakorlata" címmel magyar orvosok számára. A rendezvénysorozatra három heIyszínen, Pécelen, Tihanyban, majd szeptember 29-én Nyíregyházán kerül sor.

Az ország különbözõ pontjain található helyszíneken a konferenciával egy idõben 20-20 orvos és önkéntes vállalkozó az újraélesztés amerikai módszerét is elsajátíthatja. S hogy mindezekre miért van szükség? Mindenek fölött azért, mert Magyarországon még most is rendkivüli mértékben pusztítanak a különféle szívbetegségek, szedi áldozatát a dohányzás és az alkohol. Mint a legtöbb betegségben, így a szívbetegségben is a megelõzés, pontosabban a mielõbbi orvosi beavatkozás hozhat eredményt. A nyíregyházi orvosok munkálkodása nyomán létrejött Magyar Szívalapítvány egyik fõ célja éppen az, hogy a lakosság szélesebb rétégeit tanítsa meg a korszerû újraélesztés módszerére.

Ezen célkitûzésének elsõ lépése a most megrendezésre kerülõ továbbképzõ konferencia, melynek keretében kiképzést szerzõ 60 magyar orvos lesz az oktató bázisa az ily módon létrehozott polgári szívmentõ oktató Programnak". A nyíregyháziak persze -, mint mondani szokás - nem találták fel a lyukat a sajtban -, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban eddig már közel 2 millió ember vett részt az Amerikai Szivalapítvány által szervezett szivmentõ tanfolyamokon, hogy bajbajutott embertársa életét az ovosi segítség megérkeztéig meg tudja tartani. A Magyar Szivalapítvány rendezvényeinek védnöke ezúttal az Amerikai Szívalapítvány, a Népjóléti Minisztérium, valamint az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége.

A tudományos rendezvényhez orvosi mûszer- és termékbemutató is kapcsolódik. 29-én este 7 órakor pedig a nyíregyházi evangélikus templomban rendezendõ hangverseny Várja a résztvevõket, akik Macskássy Izolda festõmûvész kiállitását is láthatják, melyet ugyancsak 29-én délelõtt fél 11-,kor dr. Keresztes Szilárd megyéspüspök nyit meg a mûvelõdési központ szabadidõs termében. Macskássy Izolda eladott festményeinek, képeinek árát a Magyar Szívalapítvány részére ajánlotta fel.