Rólunk írták

2001-es cikkek 2001. január 12. 2001-01-12 Egyéb

Laboratóriumi programrendszer2001-es cikkek 2001. január 12. - Futár Életmentő EKG-rendszer "Országosan is egyedülálló az, a megye területi sürgősségi betegellátást segítő EKG-FAX konzultációs rendszer, mely a megye valamennyi mentőállomásán és az 56 központi ügyeletén a szívbeteg területi ellátást segíti, és melyet Dr. Gógl Árpád egészségügyi miniszter adott át Nyíregyházán.

A korszerű életmentő rendszer segítségével csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek miatti magas halálozási arány, javulhat a szívbetegek területi ellátása. A műszer használata lehetővé teszi a távolságból történő bajmegállapítást, és ezzel életeket menthet. Nyíregyháza és Szabolcs-szatmár-Bereg megye a sürgősségi betegellátás kialakítása terén élen járt az országban, nincs ez másként a kardiológiai konzultációs rendszer kiépítésével sem.

Dr. Helmeczy László, a megyei közgyűlés elnöke az átadási ünnepségen elmondta, a megyei önkormányzat, szűkös anyagi helyzete ellenére is fontosnak és támogatandónak tartotta az EKG-FAX létrejöttét, mely hatalmas előrelépést jelent a térség egészségügyi ellátásában. Az elnök szerint Szabolcs megyében nélkülözhetetlen a rendszer működése, hiszen a rosszabb körülmények között élőknek is meg kell adni az esélyt a magas szintű orvosi ellátásra. Két fejlesztéshez kérte az egészségügyi minisztérium támogatását, a Szatmár-Beregi Kórház hiányzó forrásainak pótlásához, illetve a mentőszolgálat befejezéséhez.

Gógl Árpád miniszter köszöntőjében kiemelte, Szabolcs megye egészségügyi fejlesztésére mindig érdemes pénzt áldozni, hiszen a források segítségével példaadó rendszerek jönnek létre és működnek, olyanok, amelyeket később az ország legtöbb egészségügyi intézménye hasznosít. A dr. Zsonda László által kidolgozott rendszer azért különösen nagy jelentőségű, mert míg a tervezhető orvoshoz fordulás szervezett keretei jól működnek Magyarországon, a sürgősségi ellátás terén vannak hiányosságok - a most átadott rendszer pedig ezt teszi teljesebbé.