Rólunk írták

2000-es cikkek 2000. december 21. 2000-12-21 Kelet-Magyarország

Laboratóriumi programrendszer2000-es cikkek 2000. december 21.- Kelet Magyarország Legfontosabb: a sürgősségi ellátás Gógl Árpád leköszönő egészségügyi miniszter adta át a felújított osztályt Nyíregyháza (KM) -Hazánkban a megyei Jósa András Kórház rendelkezik legrégebben olyan sürgősségi betegellátó osztállyal, amely napi 24 órában azonos szinten, megfelelő mûszeres körülmények között fogadja a megye sürgősségi betegeit.

Tizenhat orvos, 32 egészségügyi szakdolgozó, 9 mûtőssegéd, 12 orvosírnok és 5 egészségügyi kisegítő biztosítja az ellátást. A most befejezett átalakításhoz az Egészségügyi Minisztérium 65 millió forint támogatást adott. Ebből a pénzből újították fel az osztályt, alakították ki a modern újraélesztő helyiséget, korszerûsítették az intenzív részleget. Az átalakításnak, a befektetett millióknak köszönhetően immár a legmodernebb őrző monitorok vigyázzák a betegeket, figyelik állapotukat, s az így rögzített adatok a kórházon kívüli számítógépes hálózatba is bekapcsolhatók.

A tegnapi ünnepélyes átadáson Gógl Árpád leköszönő egészségügyi miniszter arról a kormányprogramról beszélt, amely a sürgősségi ellátást a legfontosabb egészségügyi tennivalók közé emelte, s amely legkiépítettebb formájában a mi megyénkben valósult meg. Szabolcs-Szatmár-Bereg valamennyi kórházában mûködik már korszerûen felszerelt sürgősségi osztály, s mára az egész megyében megvalósult a területi kardiológiai sürgősségi ellátást segítő informatikai hálózat. Az átadási ünnepség részeként tudományos ülésre is sor került.

A miniszteri megnyitó után Helmeczí László, a megyei közgyûlés elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Séra Gyula főigazgató a kórház sürgősségi stratégiájáról beszélt. Pikó Károly osztályvezető főorvos a sürgősségi betegellátás aktuális kérdéseiről, koncepciójáról tájékoztatta a megjelenteket, ezt követően pedig Zsonda László az általa kidolgozott információs rendszerről beszélt. A tudományos tanácskozás a sürgősségi betegellátó rendszer bemutatásával zárult.