Barion Pixel Szívőrangyal

Rólunk írták

2000-es cikkek 2000. december 11. 2000-12-11

Laboratóriumi programrendszer2000-es cikkek 2000. december 11. Sikeres évet zártak feltalálóink Budapest, Nyíregyháza (MTI-KM) - Két nyíregyházi feltaláló is ott volt, mint idei díjazott, a Magyar Feltalálók Egyesületének ( Mafe ) elmúlt hét végén megtartott évzáró rendezvényén. Kertész András mezőgazdasági gépészmérnök keresztáramú ventilátora és elszívó-leválasztó berendezése környezetvédelmi kategóriában lett tavaly aranyérmes a találmányok európai kiállításán az Eurékán, idén pedig mezőgazdasági kategóriában kapott Lengyel Nagydíjat. Dr. Zsonda László főorvos EKG-fax készüléke szintén nagy sikert aratott nemzetközi porondon a Génius 2000 díját is elnyerve. Miként azt Kertész András lapunk kérdésére elmondta, most azért vetett át két díjat is a Mafe évzáró rendezvényén, mert tavaly betegsége akadályozta meg az euréka díjának átvételében.

A magrostálást alapjaiban megújító berendezését egyébként már bejelentette egy olyan szabadalmaztatási eljárásra, mely 84 országra védi le a találmányt. Az ehhez szükséges 550 ezer forintos bejelentési díjnak csupán egy tizedét kellett a Kertész családnak előteremteni, mivel a kilencven százalékát az állam, vagyis a Magyar Szabványügyi Hivatal finanszírozza egy eredménnyel benyújtott pályázatnak köszönhetően. A feltalálókat az eddiginél jobban kellene támogatni, mivel Magyarország szellemi potenciálja a lehetőségektől jóval elmarad - mondta Vedres András, a Mafe főtitkára az évzáró rendezvényen. A főtitkár hangsúlyozta: nagy siker volt az idei második feltaláló olimpia, amelyen 439 találmányt vonultattak fel alkotóik.

Több feltalálónak anyagi sikert hozott az a marketing körút is, amelyen a magyar találmányokat és feltalálókat népszerûsítették a fejlett ipari országokban. Az idén a Mafe mintegy 40 millió forinttal gazdálkodhatott, amelynek fele volt az állami támogatás. Jövőre ez az összeg csaknem a felére csökken, mivel a második feltaláló olimpia költségeit levonják az éves büdzséből. Ugyanakkor az állami támogatás nem mérséklődik a felére, 16 millió forinthoz jut az egyesület ebből a forrásból. A szellemi potenciált az egymillió lakosra jutó szabadalmi bejelentések alapján számolják ki. Magyarország jelenleg ezen a ranglistán a 30. hely körül van, holott még a 80-as években a világ első 15 országa között volt. Jelenleg a magyar szabadalmak száma évente 700 körül mozog, míg a 80-as évek közepén a 4-5 ezret is elérte.