Barion Pixel Szívőrangyal

Rólunk írták

2000-es cikkek 2000. augusztus 28. 2000-08-28

Laboratóriumi programrendszer2000-es cikkek 2000. augusztus 28. -

Kelet Magyarország Továbbküldött szívhangok Minta lett a nyíregyházi sürgősségi osztály · EKG-leletek faxon vándorolnak Nyíregyháza (KM) - A szív- és érrendszeri betegségek, az ezekből következő súlyos állapotok és a hirtelen halálok száma Magyarországon az utóbbi időben rendkívüli módon megnövekedett. Mint a szakemberek egyöntetűen állítják, a szomorú számok hátterében többek között a sürgősségi betegellátás színvonala, illetve olykor teljes hiánya is szerepet játszik. Az a tény, hogy a rosszullét első perceiben nem jut megfelelő ellátáshoz az illető.

Megelőzés elsőként Mindezek szükségessé tették egy korszerű, területi gondozási rendszer és a megelőzés szemléletére épülő orvoslás megvalósítását is, hiszen a szakemberek vallják: hazánkban az egészségügyi ellátás fenti módon történő korszerűsítéséből az egészségügyi mutatók kedvező irányú változása, az elkerülhető halálozás mértékének csökkenése lenne várható. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kormányprogramnak megfelelően kiemelt szerepet kapott a sürgősségi betegellátás kórházi szintű megvalósítása, a területi sürgősségi betegellátás feltételeinek javítása.

Az ország sürgősségi betegellátó osztályain ma már minta, követendő példa a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a megyei Jósa András Kórház sürgősségi betegellátó osztályán folyó munka, a kialakított korszerű informatikai rendszer, mellyel az alapellátás és a mentőszolgálat részére egyaránt jelentős segítség nyújtható. Folyamatosan szervezik Jelenleg Magyarországon folyamatosan szerveződnek a sürgősségi betegellátásra specializálódott kórházi egységek és egyre bővülnek a többnyire ehhez kapcsolódó, a területi betegellátást segítő informatikai rendszerek is. -

Elsőként Magyarországon - nyíregyházi példa alapján - a szívbetegek ellátását támogató korszerű EKG-konzultációs informatikai rendszer kiépítése valósult meg, ezt követően a trombózisos betegek, a mérgezettek, agyi érbetegségben szenvedők magas szakmai szinten történő ellátását segítő, az egész országra kiterjedő informatikai berendezések üzembe helyezésére kerül majd sor - tudtuk meg Zsonda Lászlótól, a megyei kórház sürgősségi osztályának orvosától, aki a ma már a megye teljes területén igénybe vehető szívfaxot kitalálta. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szívbetegek korszerű területi ellátása érdekében a megyei önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően a közeljövőben 56 központi ügyeletet szerelnek fel modern informatikai eszközökkel.

A folyamat már korábban megkezdődött, amikor a megye valamennyi mentőállomására és több, mint 50 házi- és foglalkozás egészségügyi rendelőjébe kerültek hasonló technikai eszközök. Konkrét példa A közelmúltban tartott ünnepélyes átadáson a szakemberek konkrét esetek bemutatásával ismertettük a rendszert és azokat a szakmai eredményeket, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy annak is megmentsék az életét, aki a megye legtávolabbi csücskében kap infarktust, lesz rosszul.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szívfax segítségével akár éppen a kórházban tartózkodó kardiológus mondhat véleményt, javasolhat terápiát addig, amíg a beteg a mentővel a kórházba megérkezik. - Nekem meggyőződésem, hogy igenis fontos az, hogy az önkormányzatok minden anyagi nehézség ellenére támogassák településeiken az egészségügyet. Áldozzanak rá, hiszen azzal valamennyi ott élő érdekében cselekszenek - fogalmaz Helmeczy László, a megyei önkormányzat elnöke, akinek oroszlánrésze van abban, hogy a közel harmincmilliót érő hálózat országosan is elsőként, a mi megyénkben kiépülhetett.

Életesélyek Gógl Árpád miniszter: Magyarország asszimmetrikus ország, melynek keleti és nyugati felén más-más az életesély. Nekünk az a célunk, hogy ilyen feltételek mellett is egyenlő életesélyt adjunk az embereknek. Ezért lett fontos része a kormányprogramnak az, hogy az első orvoshoz fordulás feltételeit jelentősen javítsuk. A szívfax e téren nagy hasznunkra lehet.