Barion Pixel Szívőrangyal

Rólunk írták

2000-es cikkek 2000. augusztus 25 2000-08-25

Laboratóriumi programrendszer2000-es cikkek 2000. augusztus 25. -

Kelet Magyarország Életesély - faxon továbbítva Nemzetközi példa Nyíregyházáról · A megyei önkormányzat segített Nyíregyháza (KM - K. É.) - Az egész megye területét átfogja az az úgynevezett EKG-FAX kardiológiai konzultációs rendszer, amelyet csütörtökön a megyeháza dísztermében adtak át rendeltetésének. Az átadáson jelen lévõ Gógl Árpád egészségügyi miniszter arról a kormányprogramról beszélt, amely a Fidesz választási programja volt, a sürgõsségi betegellátást helyezi elõtérbe, s ehhez a nyíregyházi feltalálók által kidolgozott rendszer kitûnõ segítséget nyújthat.

A mûszer használatával ugyanis megvalósulhat az az elképzelés, miszerint a távolságból történõ bajmegállapítást segítheti. A berendezés munkába állításával távoli pontokról is megállapítható a páciens problémája, annak megoldásához a legmagasabb szinten kaphat segítséget. A tárca elsõ embere méltatta a megyénkbeli törekvéseket, majd kijelentette: azon munkálkodnak, hogy Magyarország minden lakója tértõl és idõtõl függetlenül egyenlõ esélyt kapjon az életben maradásra, a gyógyulásra.

Helmeczy László, a megyei közgyûlés elnöke arról beszélt, hogy a szívfax rendszer szinte teljes egészében megyei pénzekbõl valósult meg, a közel harmincmillió forintot saját erõbõl, illetve területfejlesztési pénzekbõl teremtették elõ. Dr. Zsonda László, a rendszer feltalálója elmondta: rövidesen valamennyi megyebeli mentõállomáson és központi ügyeleten megtalálható a készülék, a megyei önkormányzat segítségének köszönhetõen pedig ezután 130 helyrõl kérhetnek konzultációt betegeik érdekében a mentõszolgálat emberei és az orvosok.

Gógl Árpád a délutáni órákban megtekintette az átépítésre váró nyíregyházi mentõállomást, majd a mátészalkai kórházba ment, ahol egy új, harmincágyas bababarát gyermekosztályt adott át rendeltetésének.