Barion Pixel Szívőrangyal

Rólunk írták

2000-es cikkek 2000. június 13. 2000-06-13

2000-es cikkek 2000. június 13. - Magyar Nemzet Magyar orvos-feltaláló nemzetközi sikere Életet ment Zsonda rendszere Tízezrek életét mentheti meg világszerte egy egészségügyi konzultációs rendszer, amelyet Zsonda László belgyógyász orvos fejlesztett ki. A feltaláló és munkatársai olyan módon biztosítanának esélyegyenlõséget a betegeknek, hogy az ellátási színvonalat mindenhol kórházi szintre emelnék.

Magyarországon a múlt évben száz hazai kórházban jött létre ilyen konzultációra alkalmas fogadóhely az Egészségügyi Minisztérium segítségével. Idén újabb hatvanhét kórházat szeretnének bekötni a hálózatba. Az ország jelenlegi, 195 mentõállomásából 37-ben már mûködik a Zsonda-féle rendszer, és a háziorvosoknak is rövidesen elérhetõ lesz az új életmentõ technika. - Jelentõs ellátásbeli különbségek adódnak a kistelepüléseken, a hátrányos helyzetben élõk és az ilyen szempontból sokkal szerencsésebb nagyvárosi lakosok között. Ez fõleg a magas halálozási arányú szív-érrendszeri, keringési, agyi érbetegségeknél, trombózisnál és mérgezésnél nyilvánul meg - mondta lapunknak a feltaláló belgyógyász szakorvos.

A fejlesztés során ezek közül is a legnagyobb halálozással járó megbetegedést, a szívrohamot vették alapul. Ha Magyarországon az ellátási forma elérné például az ausztriai egészségügyi ellátás színvonalát, nem kellene évente 21 ezer embernek meghalnia. Ez az úgynevezett elkerülhetõ halálozás, amelynek 57 százaléka szív-érrendszeri betegségek miatt következik be - tette hozzá Épül a hazai életmentõ konzultációs hálózat - Korszerû sürgõsségi ellátásra, magas színvonalú területi beteggondozásra és preventív egészségügyi szemléletre épülõ ellátási formával lehetne ezt megakadályozni.

A Zsonda László által szorgalmazott fejlesztési technika közel nyolcéves múltra tekint vissza. A kutatóorvos és munkatársai elõször a halálozások és a megbetegedések statisztikai adatait tanulmányozták elsõsorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ott próbálták elõször létrehozni azokat a technikai feltételeket, amelyek segítségével informatikai alapokra lehet helyezni a kardiológiai ellátást, és a többi megbetegedés kezelését is. Ennek keretében kidolgoztak egy olyan számítógépes rendszert, amelyben egy készülék segítségével az ország bármely területérõl el lehet juttatni rádió- vagy hálózati telefonon keresztül a páciens EKG-jeleit és legfontosabb anamnesztikus adatait bármelyik kórházhoz. A rendszer tökéletesen bevált, két éve mûködik a megyében és az ország több területén.

A múlt évben száz kórházban jött létre konzultációra alkalmas fogadóhely az Egészségügyi Minisztérium segítségével. Ezenkívül még hatvanhét kórházat lehet bekötni a-hálózatba. Idén kezdõdött el a központi ügyeletek, mentõszolgálatok felszerelése, majd a háziorvosok bekapcsolása a rendszerbe.

Zsonda László kiemelte, hogy eddig körülbelül két-két és fél ezer olyan EKG-berendezés került a háziorvosokhoz, amelyek rendelkeznek számítógépes kimenettel. A Zsonda László által kifejlesztett készülék bármelyikhez hozzácsatlakoztatható egyetlen szoftver segítségével. Példaként elmondta, hogy ha mellkasi panaszai vannak valakinek, ezzel a videokazetta nagyságú hordozható készülékkel 15-20 másodperc alatt elkészíthetõ az EKG-felvétel, ezt követõen a háziorvos ráteheti a képet a számítógépre.

Ha az ellátással szakmai probléma merül fel, azonnal el tudja küldeni a képet a regionális kórházhoz, bármelyik egyetemhez vagy egy országos konzultációs központhoz, és a telefonos megbeszélés eredményeképpen kórházi szintû ellátásban részesítheti a beteget. Az országban jelenleg 195 mentõállomás dolgozik, ebbõl 37-ben már mûködik a rendszer, és a tapasztalatok szerint jól.

A mentõsök a helyszínre érve megcsinálják az EKG-felvételt, majd rádiótelefonon elküldik a fogadó kórházhoz, utána megbeszélhetik az ellátás módját. Így már a mentõben olyan gyógyítási eljárásokat tudnak elkezdeni (vérrögoldás, megfelelõ ritmuskezelõ terápia), amelyek segítségével nagymértékben növelni lehet a beteg túlélési esélyeit. A rendszer kifogástalan minõségû EKG-jeleket képes átadni a mûbolygókon keresztül is, ezt bizonyítja egy nemrég Londonban készült vizsgálat.

A szisztéma iránt nagy az érdeklõdés világszerte, hiszen hajókról, repülõgépekrõl, elzárt helyeken - olajfúrótornyokon élõ, expedíciókban részt vevõ, szigeteken - lakó emberekrõl eddig nem tudtak a regionális intézetekhez ilyen minõségû EKG-jeleket továbbítani. Zsonda László fontosnak tartja a háziorvosok felszerelését, hiszen rajtuk keresztül lehetne hozzájutni a beteg elõzõ betegségeirõl és egyéb, az egészségi állapotával kapcsolatos információkhoz. Ezáltal be tudnák õket vonni a kórházi ellátás mindennapi gyakorlatába.

Ha egy magyar állampolgár külföldön betegedne meg, és korábbi problémáiról kellenének adatok, akkor a rendszerrel meg lehetne keresni a háziorvos által készített korábbi felvételeket. Az orvos-feltaláló bízik abban, hogy rövidesen kiépül egy nemzetközi központ a sürgõsségi ellátás biztosítására. Ennek létrehozását szerinte indokolja, hogy így lehetõvé válhat egy készenléti központ felépítése, amely a nap minden órájában az érdeklõdõk rendelkezésére áll, angol nyelvû tájékoztató szolgálattal.

A találmány nem csak a szívbetegek ellátását segíti. Zsonda László és kollégái megoldották olyan, diagnosztikus eszközökkel készített képanyag átadását is, mint a röntgen-, a tomográfiás vagy a bõrgyógyászati betegségekrõl készített felvételek. Ide tartoznak a mûtétekrõl készített videoanyagok is. Szakmai elgondolásaik beleilleszkednek a sürgõsségi betegellátást támogató informatikai rendszerek körébe. A találmány sikerét az biztosítja, hogy csatlakoztatható hozzá az alapellátásban már használt, többféle hardver- és EKG-készülék.

Eddig nagyrészt önerõbõl fejlesztették a rendszert, bár átmeneti támogatást kaptak az egészségügyi tárcából a kiépítésre. Bíznak abban, hogy el tudják látni az egész országot a készülékekkel. A szabadalmat térítésmentesen adták át a magyar egészségügynek, hogy minél elõbb segítse aralak fejlõdését. A nemzetközi és hazai árakat figyelembe véve a készülékek ára a legolcsóbb EKG-k alatt van, annak ellenére, hogy a legmodernebb technikával felszerelt 12 csatornás berendezésekrõl van szó. Egy teljes konfiguráció kiépítése a hazai háziorvosok számára 306 ezer forint plusz áfa. Az eddig elkészült kórházi konzultációs központok kiépítése és üzembe helyezése állami támogatással készült.

Ha még kapnak támogatást, idén befejezik az egész hazai kórházi hálózat ellátását. A mûködés a társadalombiztosítási finanszírozás miatt elszámolható a kórházaknál, a perifériák l kiépítésére pedig pályázatot hirdet a tárca ebben az évben is. Jelenleg Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország, Anglia, Németország,, Izrael; az Amerikai Egyesült Államok is érdeklõdik a rendszer iránt, rövid idõn belül kapcsolatot építenek ki Kínával is.

A gyártás Magyarországon történik, kapacitásuknak nincs felsõ határa, már most is elõ lehetne állítani évi tízezer készüléket. Zsonda László elsõ sikerét a feltalálók tavaly Brüsszelben rendezett világkiállításán aratta, ahol 46 ország szabadalmai között aranyérmet és a zsûri különdíját kapta meg kollégáival. Ezüstérmet szereztek tavaly Genfben és Nürnbergben, majd a közelmúltban hazánkban rendezett világverseny feltalálóolimpiáján is. A legnagyobb sikernek azt tartja, hogy a redszert bevezetésre alkalmasnak ítélték a magyar egészségügyben. HANCZÁR JÁNOS