Barion Pixel Szívőrangyal

Rólunk írták

1990-es cikkek 1990. május 8. 1990-05-08

1990-es cikkek 1990. május 8. 

Kelet-Magyarország Szívbõl jövõ meghívás Amerikába készül a Piccoli Archi Ha minden igaz, egy hónap múlva valahol Amerikában koncertezik majd a Piccoli Archi, a nyíregyházi Állami Zeneiskola fiatal vonószenekara. Az együttes amerikai meghívása egy tavalyi lipcsei hangversenynek köszönhetõ, ahol a Magyar Szívalapítvány egyik ott lévõ vezetõjének olyannyira megtetszett a koncertjük, hogy felajánlott számukra egy jótékony célú amerikai turné megszervezését. A Piccoli Archi öt évvel ezelõtt alakult azzal a ki nem mondott szándékkal, hogy a közös muzsikálás örömén keresztül a fiatal nemzedékkel is megszerettesse a komolyzenét, és a növendékek középiskolás korban se Hagyják abba a zenetanulást.

Nos, azóta a zeneiskola vonós tanszaka kollektív munkájának köszönhetõen a mintegy negyven tagú együttes komoly zenekarrá fejlõdött. Olyan koncerteket ad, amelyekre nemcsak fiatalok, hanem idõsebb zenebarátok is szívesen elmennek. Sõt, az eltelt idõ alatt már hangversenyhagyományokat is teremettek: a gyermekek karácsonyi és tavaszi koncertjeinek õk a szervezõi és házigazdái. Az iskolában a legkisebbek az elõkészítõ ?tücsökzenekarban" ismerkednek a zenekari munkával; a középsõ generáció már komolyabb számokat is igyekszik megszólaltatni, míg a legnagyobbak, a tíz-tizenhét évesek legjava kerülhet a Piccoli Archi nagy csapatába.

Tóth Nándor, az együttes vezetõje volt növendékekre is számít, elsõsorban azokra, akik zenéi pályára készülnek. Õk kapják a nehezebb feladatokat, õk játsszák például a szólószámokat. Az együttes fenntartásához a megyei mûvelõdési központ is hozzájárul. A nyíregyházi koncerteken kívül kétszer külföldön is felléptek: két évvel ezelõtt Ungváron, és mint említettük, tavaly Lipcsében. A zenekar háza táján mostanában próba próbát követ, hiszen egy másik földrészen kell majd bizonyítaniuk, egy egész kontinenst, Európát képviselniük. A turnét a Soros-alapítvány is támogatja. Több világvárosba, így New Yorkba, New-Jerseybe, Washingtonba is eljutnak majd.

Együtt utaznak a Cantemus énekkar Amerikát még nem járt csoportjával, mivel a meghívás egy énekkarnak is szól. Ifjú zenészeink, énekeseink jó kulturális követei tehát Nyíregyházának. S akik itthon kíváncsiak a turnén elhangzó mûsorra, meghallgathatják az elutazás elõtt, május 20-án Nyíregyházán a római katolikus templomban.