Rólunk írták

1990-es cikkek 1990. március 6. 1990-03-06 Magyar Hírlap

1990-es cikkek 1990. március 6.

- Magyar Hírlap Amerikai csapatszállító landolt Ferihegyen Katonás szívküldi A Szövaut 13 teherautója már jóval a repülõ érkezése elõtt felsorakozott a beton szélén. A Military Airlift Command csapatszállító gépe déli 12 óra elõtt néhány perccel landolt Ferihegyen. Alig ért földet, felnyílt a törzs hátsó része, s máris megkezdõdhetett a hatalmas ?gyomor" kiürítése. Donald B. Kursch követtanácsos, az amerikai követség ügyvivõje elégedetten kommentálta az eseményt: ?Jó érzés, hogy bizonyíthatjuk, a hadsereg segíteni is kész, képes."

Mint késõbb Routh M. Anderson ezredestõl, a véderõ és légi ügyi attasétól megtudtuk: a Nyugat-Németországban állomásozó amerikai csapatok felajánlották felesleges egészségügyi felszereléseiket Magyarországnak. A szállítmány 500 ezer dollár értékû egyszer használatos fecskendõt, tábori ágyakat, sebészeti felszereléseket, mûszereket, kötszereket tartalmaz. A követségen úgy gondolták, ezúttal Budapesten kívülre, az ország kevésbé jó ellátottságú területeire kellene címezni a küldeményt, így döntöttek a nyíregyházi központtal muködõ Magyar Szívalapítvány mellett. - Egyébként az alapítvány több szállal is kapcsolódik az Egyesült Államokhoz - meséli Sértö-Radics István elnök. - Létrehozásának gondolata eloször 1984-ben, az USA-ban rendezett kardiológiai világkonferencián vetõdött fel. A szív- és érrendszeri megbetegedések Kelet-Európában és hazánkban extrém méreteket öltöttek.

Azokban az országokban azonban, ahol az ilyen megbetegedések visszaszorulóban vannak, mindenütt mûködik Szívalapítvány. Ezért hívták fel figyelmünket amerikai tartózkodásunk idején és biztattak: próbáljunk mi is hasonlót szervezni. Nem sokkal ezután ismét kardiológus világkonferencia volt az USA-ban. Az alapítvány hírét az ott élõ magyarság olyan lelkesen fogadta, hogy meg is kezdték amerikai szervezetének létrehozását. Rengeteg magyar származású támogató sorakozott fel az alapítvány mögé, csupán azt kérték: a mûködés ne korlátozódjék Kelet-Magyarország területére. A kérés nyomán lett a Magyar Szívalapítvány országos.

A kapcsolat azóta is sûrû és élõ. A teherautókat tegnap egész éjjel rakodták az önkéntesek, hogy ma délelõtt Nyíregyházán Thomas A. Schlencker, az USA nagykövetségének képviselõje átadhassa az ajándékot a Magyar Szívalapítvány és - nem utolsósorban - a Máltai Lovagok Szövetsége képviselõinek, hiszen az alapítvány és az egyházak között igen szoros a kapcsolat.