Rólunk írták

1990-es cikkek 1990. március 6 1990-03-16 Népszabadság

1990-es cikkek 1990. március 6. - Kelet-Magyarország Amerikai C-141-es Ferihegyen Segítség kelet magyarországi kórházaknak Smith hadnagy puhán ?letette" a hatalmas C-141-est a ferihegyi betonra, s kisvártatva egyenruhás amerikai katonák bújtat: elõ a szállítógépbõl.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma 2 tonna orvosi mûszert és segédeszközt küldött a békéscsabai, a debreceni és a nyíregyházi kórháznak. A segélyszállítmányt Ruth Anderson ezredesnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége véderõ- és légügyi attaséjának közbenjárására szervezték - nem csoda, ha az alacsony, vékony hölgy arcán széles mosollyal köszöntötte Robert Wolthius védelmi miniszterhelyettest, aki Frankfurtból Budapestre kísérte a rakományt.

A repülõtéren megjelent Donald Kursch, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivöje is. A segély ötlete még tavaly nyáron fogalmazódott meg, amikor a magyar társadalom és a Vöröskereszt komoly erõfeszítéseket tett a hazánkban tartózkodó NDK-menekültek életkörülményei javítására. A kelet-magyarországi kórházakra azért esett a választás, mivel innen különösen sok orvosi felszerelést, gyógy- és kötszert küldtek Romániába a decemberi felkelés idején. A hiányokat pótló szállítmány kedd reggel indul tovább a három városba.

A betonon felsorakozott, amerikai és magyar zászlókkal díszített, a Máltai Szeretetszolgálat emblémáját viselõ teherautókra a Magyar Honvédség katonái rakodták át a ládákat miközben újságírók, teherautó-sofõrök és más érdeklõdõk belülrõl is szemügyre vehették a repülõgépet. Robent Wolthius a Népszabadság kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a segély hálózsákokat, egyszerhasználatos injekcióstûket, kötszereket és kisméretû orvosi segédeszközöket tartalmaz, amelyek az NSZK területén lévõ, a nemzetközi helyzet kedvezõ alakulása miatt feleslegessé vált amerikai katonai kórházból származnak.

Mivel a szállítmány teljes egészében raktári készletekbõl származik, annak értékét nehéz pontosan megállapítani, ám ha mindent új áron kellene megvásárolni, a számla több százezer dollárra rúgna. A miniszterhelyettes kifejezte azt a reményét, hogy az amerikai kongresszus a jövõben is lehetõvé teszi a feleslegessé váló készletek ingyenes segélyként való felhasználását Kelet-Európában.

Horváth Gábor